Keskustelin vaimoni kanssa (ent. äidinkielen lehtori) aiheesta Tietoyhteiskunta. Hänen kommenttinsa oli, että tietoyhteiskunta on ollut jo paljon ennen tietokoneita, tieto ennen tietokoneita on vaan luettu kirjoista.  Olen hänen kanssaan pitkälti samaa mieltä. Suomessa yritetään puoliväkisin iskostaa kansaan termiä, tietoyhteiskunta, sehän ei ole mitenkään uutta. Tietokoneet , kännykästä puhumattakaan, ovat vain apuvälineitä, tietokoneella on vaan nopeampi hakea se tieto. Ihan eri asia on, mitä merkitystä loppujen lopuksi on sillä nopeudella, kuka osaa vastata tähän. Kysymys kuuluu, onko pelkällä tiedolla mitään itseisarvoa, ellei sitä pystytä hyödyntämään esim. teollisuudeessa, palveluissa, työpaikkojen lisäämisessä, viennissä, opetuksessa, kaupankäynnissä, yleensä tuotannossa jne. Loppujen lopuksihan on niin, että talous on se aspekti, joka kaiken ratkaisee, olipa meillä vaikka kuinka loistava tietoyhteiskunta. Amerikkalaiset eläkejärjestöt omistavat Nokiasta yli 80 %. Jos nämä päättäisivät ottaa rahansa pois ja sijoittaa ne johonkin muualle, vaikkapa ns.taloustiikereille Kauko-Itään, niin suomi-poika voisi tosi huonosti, todennäköisesti tänne tulisi nälänhätä aika monille, meidän taloushan on tosi riippuvainen Nokiasta. No, jäishän meille vielä ehkä paperiteollisuus, joka on edelleenkin hyvin merkittävä, mutta sitäkin jo ollaan siirtämässä maanosiin, jossa paperia kulutetaan tulevaisuudessa yhä enemmän.

No ! On tietenkin paljonkin hyvää tietotekniikan kehittymisestä ja nopeammasta tiedon saannista.       Tässä muutamia: Pankkiasioiden hoito on vaivatonta.                                                                          Jos haluan ostaa tai myydä osakkeita, sen voin tehdä netin kautta noin 1/4 osa hinnalla, kuin kävellä sijoitusneuvojalle.                                                                                                                   Sähköposti on tehokas ja nopea kommunikointiväline.                                                                      VR:n ja lentoyhtiöiden aikataulut löytyvät netistä.                                                                              Voin varata itse lippuni, varata ulkomaan matkan ja hotellin ilman matkatoimistoa.                        Tutustua etukäteen matkakohteeseen , jopa ravintoloiden ruokalistoihin, kuten viime keväänä Bratislavan matkaa                                                                                                                                         Pystyn seuraamaan Kuopion tapahtumia ja tiedän niistä etukäteen, esim mistä asioista päätetään seuraavassa valtuuston tai kaupunginhallituksen kokouksessa.

Mutta myös asiattomat viestit ovat lisääntyneet valtavasti !

Tähän lisäys tänään 18.10. Luin tämän päivän "Mullikka Bladetista", että Suomi on kiinnostava maa sijoittajille mm. turvallisuutensa takia ja myös ns.infrastruktuurinsa ansiosta, johon liittynee myös kehittynyt tiedonvälitys.

Laajakaista tuo viihteen kotiin - artkkeli Tietoviikossa 9.11.2006

SF Anytime vuokraa leffoja kotiin kaikissa Pohjoismaissa. Tämä tarkoittaa sitä, että lähitulevaisuudessa voi tilata elokuvan oamlle koneelleen, elokuvan, jota ei pysty (mukamas) kopioimaan kiintolevylle. Tyypillinen asiakas on 25-45-vuotias PERHEELLINEN mies-lehti krjoittaa. Näin äkkiseltään tuntuu oudolta, että nimenomaan perheellinen mies, miksi ei poikamies paremminkin. Any way, tämä visiohan on ollut tiedossa jo ainakin 10 vuotta sitten. Olin eräässä seminaarissa Otaniemessä Espoossa vuonna ehkä 1995 ja jo silloin muistaakseni IBM:n puhuja kertoi tästä visiosta, joka jo silloin oli hänen mukaansa arkipäivää mm. Espanjassa, joka on ihme kyllä ollut edelläkävijämaa mobiilitekniikassa Euroopassa. Espanjan teleyhtiö, Telefonica oli muistaakseni mukana tässä pilottihankkeessa. TeliaSoneran Topi Järvinen sanoo, että elokuvia halutaan katsella yhä enemmän ns. läppäriltä, eli matkakoneelta, josta tosin liittämällä s-videokaapeli televisioon, voi katsoa elokuvaa tavalliselta tv:lta. Minä en ainakaan viitsisi elokuvia tuijotella edelleenkin liian pieneltä laptopin näytöltä, mutta muuten vuokraus on minusta ihan ok-asia, saa katsella juuri nittä elokuvía, joista pitää.   Artikkelin kirjoittaja on Jukka Behm [email protected]

Tulee muuten väistämättä ajatus, elämmekö tulevaisuudessa yhä enemmän viihteen parissa ! Onko tulevaisuuden elämä niin tylsää, että vihdettä pitää olla 24 tuntia vuorokaudessa , ei ole minun elämääni !Lauri